Historie

De Koninklijke Nederlandse Springstof Fabriek (KNSF) “De Krijgsman” stond ruim driehonderd jaar op het KNSF-terrein van wel 80 hectare rond. In 1702 werd door de Vroedschap van Muiden een vergunning verleend voor de bouw van een kruitmolen wat leidde tot een groeiende buskruitfabriek tot 2003. In die tijd is het terrein altijd afgesloten geweest voor publiek.
De geschiedenis van de fabriek kent helaas zijn nodige ontploffingen en ongelukken, maar ook liet de KNSF goede sporen achter. Dit door middel van huizen voor hun arbeiders mee te financieren, sponsoren van de voetbalclub of een badhuis te plaatsen.
Na de sloop van enkele fabrieksgebouwen resteren nog een 18de-eeuwse kruithuis (pakhuis), een hal en loods uit circa 1883 alsmede een kantoor en het laboratorium.

Na de sluiting van de fabriek, een historisch moment, werd het tijd voor de invulling van een nieuwe bestemming voor de fabriek. De gebouwen die zijn blijven staan vertegenwoordigen een zekere monumentale waarde. Voor de invulling werd als uitgangspunt de ontwikkeling van een unieke woon- en werkomgeving genomen. Een gezonde combinatie voor natuur en cultuur.
Vanaf 2013 heeft Explore by Lute de kruitfabriek een nieuwe bestemming gegeven met het organiseren van evenementen. De fabriek werd omgetoverd naar een stoere industriële locatie met veel lichtinval waar 3 zalen onderhand vele invullingen al kennen. Van congressen tot bruiloften tot de mooiste kerstfeesten, het terrein met eigen ophaalbrug maakt elk evenement uniek. De kruitfabriek brengt nu samen met de Kruidfabriek uit Ouderkerk plezier, cultuur, liefde en natuur samen in Explore by Lute.

Een paar weetjes…

De bospercelen op het terrein waren bedoeld voor de productie van houtskool, een belangrijk ingrediënt van buskruit. Toen het later niet meer nodig was werd het bos in stand gehouden als buffer voor explosies. Het heeft zelfs de naam ‘ kruitbos’ gekregen.

In 1807 bestonden er in Nederland nog 12 kruitmolens. De droegen behalve een naam, ook een nummer. In 1814 waren er nog 8 kruitmolens over, waarvan nr. 2 “De Krijgsman”.

In 2013 heeft Peter Lute de voormalig kruitfabriek omgetoverd tot een authentiek en sfeervolle evenementen locatie. Een locatie die volgens Peter Lute een energie bevat die nog nooit benut is zoals zei de locatie gebruiken.

Opening Explore by LUTE
mei 2013